Historien om VDBN

I alt 7 biblioteker er medlem af foreningen af tyske biblioteker i Nordslesvig: centralbiblioteket i Apenrade, fire filialer i byerne Hadersleben, Sønderburg, Tondern og Tingleff samt to bogbusser. Ud over foreningens biblioteker findes der også 13 biblioteker på tyske skoler, som centralbiblioteket i Apenrade står for pasning og regelmæssig forsyning med litteratur.

Außenansicht der Zentralbücherei in Apenrade

Udvendigt billede af centralbiblioteket i Apenrade
De tyske biblioteker i Nordslesvig blev oprettet i begyndelsen af det 20. århundrede, først i byerne, senere også i landområderne, for det meste i forbindelse med de lokale skoler. Efter 1920 opbyggede den tyske etniske gruppe sit eget bibliotekssystem under paraplyen Welfare and School Association, og ved slutningen af Anden Verdenskrig havde den i alt 71 biblioteker. Efter Anden Verdenskrigs afslutning måtte bibliotekssystemet genopbygges fuldstændigt. I 1949 blev foreningen af tyske biblioteker i Nordslesvig grundlagt.

Det nye centralbibliotek og bibliotekshovedkvarter Apenrade blev indviet i 1967 under overværelse af minister Herbert Wehner. I 1984 blev udvidelsen taget i brug. Foreningen af tyske biblioteker i Nordslesvig har centralbiblioteket i Apenrade, filialer i Sønderborg, Tondern, Hadersleben og Tingleff samt to bogbusser. Alle faciliteter er indrettet som såkaldte “åbne biblioteker” mellem kl. 7 og 22 hver dag i ugen. Brugerne kan lukke sig ind på biblioteket med deres sundhedskort eller et tilsvarende kort, som vi udarbejder til dem, der ikke er forsikret i Danmark, bruge tjenester som computere, wi-fi, aviser og tidsskrifter m.m., aflevere medier tilbage eller låne nye. Personalet er normalt til stede fra kl. 10 til 18, onsdag i centralbiblioteket fra 13 til 18 og lørdag fra 10 til 13. Filialerne forbliver lukket onsdag.

Medlemskab af foreningen er ikke en forudsætning for at være bruger af vores bibliotek, men de, der er medlemmer, kan få indflydelse på foreningens arbejde på generalforsamlingen. Pris: 50 kroner eller 100 kroner om året for brugere af det rejsende bibliotek.

Scroll to Top
Click to listen highlighted text!